Breekbaar als glas (2Doc)

De kersverse documentaire ‘Breekbaar als glas’ is 5 juni 2016 in première gegaan én direct winnaar geworden van het internationale CampusDoc Filmfestival. Vervolgens is de film uitgezonden via RTV Oost en via 2Docgepubliceerd. Ook heeft de film gedraaid tijdens het International Cork Filmfestival in Ierland. De documentaire is een eigen project waarin ik de rol als resarcher, scriptschrijver, regisseur en editor vervul.

 

Breekbaar als glas is een documentaire van Anne van Riel en Jessica Buijs. De film vertelt het verhaal van de 70-jarige glaskunstenaar Frans Houben, die dertien jaar horror in een katholiek jongensinternaat overwon door zijn geloof in God. Iedere dag had Frans te maken met machtsmisbruik door de paters, die voor Frans hadden moeten zorgen.

Vandaag de dag zijn de rollen omgedraaid. Frans is uitgegroeid tot een succesvol glaskunstenaar, met de kerk als een van zijn grote opdrachtgevers. Hij creëert grote kleurrijke glaskunstwerken om de verschrikkelijke gebeurtenissen uit zijn leven een plek te geven.

 

In de documentaire zie je de worsteling die Frans doormaakt om, ondanks alles, als een bourgondiër door het leven te gaan.

Het maken van deze documentaire was een droom die uitkwam. Alles aan deze film heb ik naar eigen inzicht ontwikkeld. Van het vinden van de juiste hoofdpersoon, het scenario schrijven, filmen, geluidsopnames maken, editing, crowdfunding, tot aan de verkoop. Omdat ik dit project in alle opzichten zelf heb vormgegeven, staat het ongelofelijk dichtbij. 'Breekbaar als glas' is een documentaire geworden waarbij ik mezelf als filmmaker in grote stappen kon ontwikkelen. Via deze link is de complete film te bekijken.